2010. január 9., szombat

Újrahasznosítás - Óvjuk a Földünk




Nem is tudom hol kezdjem. Először is egyre gyakrabban halljuk, hogy Földünk nagy veszélyben van. Akiben ez eddig nem tudatosult, remélhetőleg lassan fog az időjárás változásainak köszönhetően. Talán nem késő, hogy tényleg elkezdjünk tenni ellene-érte. Én pár éve kezdtem és meglehetősen lassan haladok. De amit eddig bevezettem az életemben, ahoz tartom magam. Gondoltam leírom ide, hátha más is hasznát veszi, vagy látja, ez nem bonyolult, nem nehéz, de talán kicsit segít. Tudjuk: sok kicsi, bizony sokra megy!



1. Azzal kezdtem, hogy a műanyag palackokat, üvegeket és papír árut szétválogatva a megfelelő gyűjtő helyekre szelektáltam. Nem nagy fáradtság, de egyrészt nem a saját kukám telik meg hihetetlen gyakran, másrészt jobban is érzem magam tőle.


2. Fonott kosárral járok bevásárolni. Jó dolog, mert nálunk a boltban általában nincs annyi kosár, mint amennyi vevő, így nem maradhatok kosár nélkül. Nem költök nejlon zacsikra, amiket utána dobhatok a kukába, valamint támogatom a kézműveseket, akik ezzel foglalkoznak. Ja, és nem utolsó sorban élettartam garanciás, vagyis bármi történik vele, ott ahol vettük megjavítják.:))) (Egyébként egy cigány asszony készíti ezeket Veresen, nagyon megbízható és kedves. Ne legyenek előítéletek.)


3. A karácsony előtti bevásárlásban kiderült, hogy a kosár nem elég kapacitású. Ekkor lenvászon szatyrot vettem, mert bár a papír is nagyon jó, de sajnos nem bírta volna sokáig a fagyasztott áruk alatt. Ezt azóta többször is sikerült hasznosítanom, tehát nem kár érte. És megint nem termeltem egy újabb szemetet.


4. Ha van papír zacskó kitéve, abba teszem a pékárut. Amennyibn nem zsíros, azt máskor is fel tudom használni, csak vissza kell dobjam a kosaramba, így tuti nem marad otthon.


5. Rendszeresen járok piacra, illetve a nagy Vásárcsarnokba. Ha tudom, hogy menni fogok, összeszedem, mit akarok venni. Ezután körbenézek otthon. Például: ha aszalt gyümölcsöket, magvakat szeretnék, akkor viszek magammal 3-4 befőttes üveget, vagy dobozkát és abba kérem (amúgy kis nejlonba adnák). Üresen nem nagy súly, hazaérve pedig dobok egy kis papír vagy anyagdarabot a befőttes üveg tetejére, hogy szép legyen és már lehet is tenni a kamra polcára.


6. Olyan tisztítószereket igyekszem vásárolni, melyekben nincs, vagy nem annyi a vegyi anyag. Bizony van ilyen!


7. A tisztálkodáshoz is természetes anyagokból készült kézműves termékeket használok. Például Eszter szappanjait mert csupa szívvel-lélekkel készíti őket, ugyanígy szeretgeti állatkáit, valamint hihetetlen választéka van. Nem terhelem a környezetem, a bőröm pedig azóta krémek nélkül bársonyosan puha. Csak meg kell találni a legmegfelelőbbet.



7 pont. Jelen pillanatban itt tartok. Nem sok, de biztos. Ha valakinek ez soknak tűnik, nem az. Én úgy kezdtem, ahogy a pontok követik egymást. Csináltam, csináltam és amikor már megszokássá vált, akkor jött a következő pont. Tudatosan vagy nem, de biztosan sokat segített az, hogy láttam mások is képesek rá.




4 megjegyzés:

  1. Ez nagyon jó dolog!
    Én is szeretnék változni ezirányba egy kicsit, de teljesen majd csak a saját lakásomban fogom tudni alkalmazni. Ugyanis amíg nem egyedül (jobb esetben egy olyan társsal, aki maximálisan támogat) él az ember, addig nem tudja kialakítani maga körül.
    Ráadásul nekem szakmámba (izé... leendő szakképesítésembe :)) vág, úgyhogy már csak ezért is.
    A zacskókat én se nagyon kérem el (valahol rátukmálják az emberre), mert általában malaclopó táskával közlekedem, abba minden belefér, vagy viszem magammal a kis vászonszatyromat :) Ezen még mondjuk fejlesztenem kell, mert nagybevásárlásnál egyedül a szatyrokat hagyom itthon :)
    Eszter szappankái nekem is beváltak :) (kinek nem?!), és néha alkalmazom az ecetes vizes ablak és tükörpucolást és az ecetes vízkőoldást, de én domestos függő vagyok (fura,mi?), úgyhogy még ez sem az igazi.
    Az a baj, hogy ennek természetes dolognak kéne lennie, és nem "ránevelődni". Van még mit fejlődnünk...

    Bocsi, hogy ilyen hosszú megjegyzést írtam :))))

    VálaszTörlés
  2. Szia Juci!

    A bejegyzésedet nem éreztem hosszúnak, éppen ellenkezőleg, örülök, hogy írtál saját élményeidről. Tudom, hogy akkor sikerül ez igazán, ha az ember a maga ura, de a kis változás is számít (szerintem). :)))
    A malaclopó táskán jót nevettem, még nem is hallottam ezt a nevet. Köszi, hogy tanítottál valami jót nekem. :D

    VálaszTörlés
  3. Kedves Esthi!

    Nagyon tetszik, amiket csinálsz! Privátban szeretnélek megkeresni (nem mint vásárló, másról lenne szó).
    Légy szíves adj nekem egy e-mail címet és írok Neked!
    köszi, gabi

    VálaszTörlés
  4. Kedves Gabi!
    A mail címem: esthi kukac freemail pont hu
    Kíváncsivá tettél, hogy miről van szó. Várom leveled! :)

    VálaszTörlés